38

Namų iš jūrinių konteinerių pliusai ir minusai

Lietuvoje žmonės po truputėlį atranda jūrinių konteinerių panaudojimo būdus – veikiausiai didžiausia banga dabar tiek lietuvoje tiek užsienyje iš jūrinių konteinerių (shipping containers) statyti namus. Angliškai tai vadinama ISBU Design. Žinoma, tokio tipo namai turi daug privalumų, bet prieš nusprendžiant statyti namą iš jūrinių konteinerių reiktėtų apsvarstyti ir trūkumus.

Štai vienas garsus architektūros puslapis ArchDaily rašė: „Jūrinių konteinerių namai puikiai tinka ten, kur nėra daug statybinių resursų, kur yra konteinerių perteklius ir kur žmonėms nedelsiant reikia pastogės – tai galėtų būti besivystančios arba stichinės nelaimės ištiktos šalys“.

Privalumų jau veikiausiai rodėme ir apie juos kalbėjome, tad neišsiplečiant tik trumpai pakartosiu: lengva pritaikyti antriniam naudojimui, tvirta metalinė konstrukcija. (Galbūt yra ir daugiau pliusų, tiesiog dabar surašiau akivaizdžius privalumus).

Dabar apie minusus:

1. Toksiški dažai

Dažai ir kitos medžiagos skirtos padengti konteinerius, kad būtų atsparūs kelionėms vandenynais turi nemažai nuodingų medžiagų tokių kaip: chromas, fosforas, švinas.

2. Nuodingos medinės grindys

Į medines grindis, naudojamas laivybos konteineriuose yra pripurškiama pavojingų cheminių pesticidų, tokių kaip arseno ir chromo, kad apsaugoti nuo kenkėjų.

3. Energija konteinerio paruošimui

Kad paruošti jūrinį konteinerį gyvenimui, reikia nuo jo nuimti visus dažus, išlupti grindis bei išpjauti angas langams ir durims metalo/gaisrininko pjūklais.

4. Ekologiniai ištekliai

Kad konteinerius su sunkiasvorėmis mašinomis pervežti ir pastatyti į reikiamą vietą bus išnaudota nemažai kuro, kuris prisidės prie gamtos taršos.

5. Negražios erdvės

Jei priskaičiuoti izoliaciją, kuri atims dar daugiau vietos, turėsime ilgą siaurą ir neaukštą dėžę. Tad, kad sukurti gyvenimui tinkamo dydžio statinį reikės ne vieno konteinerio.

6. Brangu geografiškai

Kai kuriose šalyse, taip pat ir lietuvoje, pigiau ir ekologiškiau yra pastatyti panašaus dydžio ir panašios struktūros namą, naudojant medžio karkasą.

Parašykite komentarą